Tiffanyprodukter

Tiffanyteknik eller kopparfolieteknik är ett hantverk med färgat planglas som utgångsmaterial. Äldre teknik för att tillverka fönster med liknande resultat är blyinfattning.

Med hjälp av tiffanytekniken är det möjligt att bearbeta små och noggranna detaljer. I tiffanytekniken limmar man tunt kopparfolieband runt glasbitar, vilka löds ihop med hjälp av tenn och en lödkolv. När tennet hårdnar bildas en hållbar fog mellan glasbitarna, vilket hindrar dem att lossna från varandra. 

Opalsentglas används mest för att göra lampor. Det är oftast marmorerat och kan vara från transparent till opak (släpper igenom bara lite ljus). Detta glas ger ett mjukt ljus.

Man rita eller kopiera ett mönster. Placera därefter ut bitarna på de olikfärgade glasen, rita runt dem och skär ut med hjälp av en glasskärare med oljebehållare. Viktigt är dock att alltid hålla skäraren med trissan i rätt vinkel mot glaset.

När man skurit ut bitarna skall glasbitarna slipas jämna så att de ger bra fäste för kopparfolien och inte förstör den. Det gäller också att biten följer konturerna i mönstret så då får man ofta slipa glasbitarna med en glasslipmaskin så de får rätt passform.

Efter slipningen ska glasbitarna tvättas och torkas. Glasbitarna kläs därefter med kopparfolie och löds ihop med hjälp av lödkolv, lödvatten och tenn

Placera de folierade glasbitarna i rätt läge, pensla lödvätskan på folien med en smal pensel. Löd ihop glasbitarna och jämna ut lödfogen. En lödskarv är blank och silverfärgad, men man kan patinera lödningen för att åstadkomma en skarv i som är lite mörkare. Till sist ska tiffanyprodukten tvättas och torkas.


Tiffanyblomma inklusive sladd

Finns i 2 storlekar och i flera färger.

Pris stor blomma 650 kr

Tiffanyblomma inklusive sladd

Finns i 2 storlekar och i flera färger.

Pris liten blomma 590 kr

Tiffanyängel

Finns i flera färger.

Pris 210 kr

Vägglampa

i tiffanyteknik i antikt glas.

Vägglampa

i tiffanyteknik i antikt glas.

Övrigt

Vi har även julstjärna och betlehemsstjärna i både rött och vitt glas.

Liten julstjärna, pris; 650 kr

Stor julstjärna, pris; 690 kr

Betlehemsstjärna, pris 950 kr

Beställning: välj produkt + antal -> mail till info@rejmyre.se